Szemétország

Kilépek ajtón, egy lány megy előttem.
Cigizik.
Hirtelen “végez”, és nagy ívben, hátra sem nézve a lábam elé hajítja a csikket.
Ha lehülyetaplópicsázom, akkor vajon jogosan sértődik meg?

Egyszerűen nem értem miért kell ezt csinálni.
Már a cigizésnél kezdődik a dolog, ami egyszerűsítve azt jelenti, hogy pénzt költök az egészségem rongálására, de mindezek tetejében még bunkó paraszt állat módon szemetelek is.
Vajon, ha egy nap a “kedves dohányzó” egy köbméter csikket találna az ajtaja előtt, vagy a lakásában, akkor elgondolkodna, hogy mi történik egy eldobott csikkel?
(És akkor nem is beszéltem arról, hogy amikor robógóztam, volt olyan, hogy kihajították előttem a csikket a kocsiból – ez kb. olyan mintha fejbelőnének egy égő csikkel. Nagy élmény. Kívánom mindenkinek aki ilyet csinál…)

Persze nem csak csikkeket dobálnak el az okosok, sörös, kólásdoboz, zacskók, zsebkendők, stb. hevernek szanaszét amerre jár az ember. Elmentem a rendelőhöz, előtte egy árok, na mi van benne? Igen. Csikk, pálinkásüveg, egyéb szemét. Hihetetlen.
 Egy főváros általában szemetesebb mint pl. a kertvárosi részei, de meg kell nézni egy osztrák vagy német nagyváros kertvárosát, szembetűnő a különbség.
És arra, hogy szemetes, koszos a város sok mindent lehet mondani “kifogásként”, csak azt nem, hogy ez az alacsony életszínvonal meg szegénység meg ilyesmi miatt van. Olyan, hogy “megélhetési szemetelés” tudtommal nincs, ez a kultúra, illem és intelligenciaszint alacsony mivoltát jelzi.
Én bevezetném a csikkdíjat (dobozdíj, stb.), így, ha mást nem, akkor az eldobott csikkeket a hajléktalanok válthatnák be, ami két kérdést is megoldana egyszerre.

És/vagy: Szingapúri példa.
Csikk vagy hasonló “kis szemét” (buszjegy, cukorpapír, gyufaszál) eldobása, elsőre: 1000 szingapúri dollár (kb. 100.000 ft) plussz szemetelési tanácsadáson történő részvétel. Ha delikvens “tovább játszik”, akkor 2000 dollár, plussz közmunka. (http://www.singapore-window.org/sw01/011223af.htm)
Magyar verzióban is meg lehetne oldani, két közterület felügyelő, esetleg egy “külső” tanú, gyorsított eljárás, nem fizetés esetén fizetésből letiltás vagy ingatlanra terhelés (plussz költségekkel és kamatokkal együtt), ha egyik sem megoldható, akkor közmunka és/vagy elzárás, de úgy, hogy delikvens fedezi az összes felmerült költségeit. Ha nem hajlandó dolgozni és nem is hoz neki enni senki, akkor éhenhal, csá.

Ja kérem, hogy félünk a radikális de hatékony eszközökhöz nyúlni, mert csökkenne a népszerűségünk?
Nem biztos. Ünnepélyesen megígérem, hogy 3 választási cikluson keresztül arra fogok szavazni, aki ezt bevezeti…

Addig is maradunk egy szemét-ország…

Leave a Reply