Mi lenne, ha lehetne autót “másolni”?

Tényleg, mi lenne, ha gyakorlatilag ingyen, technikailag lehetne autót másolni? Úgy, mint most újságot, könyvet, CD-t, DVD-t, kottát, zenét, filmet.
(Vagy számoljunk anyagárral, pl. az “autómásoló” gépbe bedobok egy zsák sörösdobozt, némi üveget, pár autógumit, meg még esetleg egy fél dácsiát és gombnyomás, némi szüttyögés meg áramfogyasztás után kiesne belőle egy ferrari…)

Persze nyilván az összes autógyár vagy azok jogi képviselete elkezdene hologramos matricákat árulni, hogy mégse legyen már az, hogy mindenkinek vagy ferrárija, lamborghinije, porschéje, bentley-e, mercédesze, úgy, hogy nem fizetett érte soktízmillió forintot (és akkor vámról, regisztrációs adóról, áfáról még nem is beszéltünk).

Vajon jogos lenne-e a képviseletek azon állítása, hogy minden “másolt” autó bevételkiesést jelent a gyártónak? És, hogy másolásvédett autó esetén ez a bevételkiesés (vagy legalábbis jó része) megmutatkozna a bevételekben?

Tegye fel a kezét aki nem másolna magának azonnal egy porsche-t… :-)

Mmkey? Értjük, hogy nagyjából mire gondolok?

2 Responses to “Mi lenne, ha lehetne autót “másolni”?”

  1. greg says:

    1, kínában ezt csinálják, szóval ez nem scifi.

    2, tegyük fel van “3D autó plotter” meg bele való anyag (legyen tinta) amivel ha vki akar, akkor bármely márka, bármely autóját le tudja másolni. nade! mi a véreshalálpéniszének fizessek adót az autógyártók szövetségének (aki majd az autók eladási adatai alapján, a saját kövér működési költségük levonása utáni összeget szétosztják a nagy player-ek között), amikor én saját autót akarok tervezni és azt rajzolok a 3D autó plotteremmel? miért építik be a másolási adót a 3D plotterbe amivel az ügyes, tehetséges gyerekek otthon saját autót tudnak csinálni, a saját kreativitásukat használva? ja és persze amikor aztán vki egy ilyen home made autót másol, akkor az autógyártók szövetsége egy petákot sem fizet a kissrácnak aki eredetileg rajzolta, mert csak a nagy cégek között osztják szét a tizedet.

    ok, itt befejezem. kicsit könnyen felkapom a vizet. :)

  2. maques says:

    Úgy látom, hogy értjük mire gondolok… :-]

Leave a Reply