wus, sus, wsus… fuss (fuzz?)

Szerinted: Ha most a “Windows Update” a hatos verziónál jár, és még mindíg hagy kivánnivalókat maga után (nagyon lájtosan fogalmaztam), akkor a Windows Update Server mikor lesz a helyzet magaslatán? Én a negyedik évezredre tippelek, szerencsére azt már nem fogom megérni.

Egyenlőre ott tartunk, hogy bár még 1.x-nél jár, de neve az már a harmadik van. Volt szerencsétlen WUS (Windows Update Services), amiről a bennszülött ángliusok erre asszociáltak, (gondolom a marketingest kirugták azóta), aztán lett SUS (Software Update Services, majd WSUS (Windows Server Update Services). Ha jól értelmezem, akkor a WUS 2.0 bétájából készül(t) a WSUS 1.0. JE-SUS!
(Windows Server Update Services Frequently Asked Questions)

Tegye fel a kezét aki emlékszik az SMS 1.0-ra, majd a totálisan újraírt SMS 2.0-ra. Szóval a WSUS igazából a mostani SMS 2003 része, ha úgy vesszük. Szerencsére az SMS-ek jó részét kihagytam, meglátásom szerint az automatikus szoftvertelepítő rendszerek kevésgépes környezetben feleslegesek, több munka van az adminisztrációjával (csomagkészítés, stb.) melyhez “mérnöki” hozzáállás kell, így egyszerűbb normál szervizeseknek végigmenni a gépeken, hamarabb végeznek és a felmerülő problémákat is le tudják kezelni. Nem beszélve arról, ha ezt az programot a Microsoft írja…
Sokgépes hálózat esetén pedig lehet, hogy jobb megoldás a klónozás (kezdésnek).
Sajnos ott vagyunk, hogy a Windows frissítések nem applikációk, amiket 2-3 évente kell felrakni, hanem jó esetben havonta. Erre viszont tényleg kell valami automatizmus, ha nem akarja az ember a fél életét manuális frissítésekkel tölteni.

A 131 oldalas dokumentációból számomra az derül ki, hogy sajnos a WSUS nem (lesz) egy egyszerű termék. Kezdjük ott, hogy Microsoft SQL-t, vagy azzal 100%-ban kompatibilis adatbáziskezelőt (segítek: MSDE) igényel az “adatok” nyilvántartásához. (Miért is?). 130MB a letölthető setup (majd lesz több is). Kell hozzá még: Windows 2000 vagy 2003 Server, IIS 5.0/6.0, BITS 2.0 és NET Framework (1.1 SP1) szoftverekkel megtűzdelve. Ahogy az SMS-nél írtam, 10-20 munkállomásnál ez a “beruházás” sem feltétlenül éri meg…
Minthogy csak Windows 2000 vagy 2003 serveren fut, azok, akik mondjuk Novell vagy Linux szerver mellett üzemeltetnek x darab Windows munkaállomást, mehetnek Windows szervert (is) vásárolni…
Érdekes dolog, hogy központilag lehet menedzselni és láncolni lehet WSUS szervereket, de én jobban örülnék annak, ha az alapigényt kielégítenié. Például a Debian apt frissítési metódusa sokkal egyszerűbb és jobb, tisztább és szárazabb érzés. És nem csak frissítésre, hanem csomag (applikáció) telepítésre is jó.
Minimum 6GB, de javasolt a 30GB terület a javításoknak. Ez nem sok, kivéve persze, ha PST-ben szeretnénk a fájlokat tárolni :-)

One Response to “wus, sus, wsus… fuss (fuzz?)”

  1. ggyuri says:

    Nálunk a WSUS frissítési könyvtára ~65giga már. De ebben benne van az összes office verzió, xp, vista, eng és hun, meg lényegében az össze ms fejlesztői program frissítése. És kb olyan 70 gépünk van….

Leave a Reply