Outlook Express 2GB korlát

Nevetséges, hogy a harmadik évezredben még mindig olyan problémákba ütközik az ember mint például ez: http://support.microsoft.com/?scid=903095

Röviden, ha az Outlook Express levelezőprogramot használjuk (ami alapértelmezésben az Internet Explorerhez tartozik, igy pl. a Windows XP-vel is együtt “települ”), és valamelyik mappánk, jellemzően a beérkező levélek mappája eléri a 2GB-ot, akkor gáz van. Nem arról szól a dolog, hogy akkor hibát kapok, sőt nem kapok hibát, de ennél még sokkal kényesebb a dolog. Ha van egy 1.999GB-s mappám, letöltök rá egy vagy több, összesen másfél megabájtnyi levelet, akkor az akkori futáskor, a memóriában egy ideig még jól néz ki minden. De minthogy az Outlook Express nem tud kezelni 2GB-nél nagyobb fájlokat, igy a fájl írása adatvesztést eredményez, következő indításkor eltűnhetnek a leveleink, ha szerencsénk van, akkor csak az utolsó pár darab, de akár ennél sokkal több is, sőt, az is megtörténhet, hogy az egész fiókunk hasznavehetetlen lesz… Az ilyen fájlból még jó eséllyel ki lehet nyerni adatokat, például az alábbiak valamelyikével:

http://www.oemailrecovery.com
http://www.oehelp.com/dbxtract és
http://www.oehelp.com/DBXpress

Hangsúlyozom, a problémám nem a korláttal van, hanem a korlát kezelésével. Másképp fogalmazva, az a gond, hogy az Outlook Express nem tudja kezelni a 2GB fölötti DBX fájlt, de azért megpróbálja, hátha mégis…

A legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni az “eseményt”. Lehetőségek:
– “nagy” levelek törlése, levelező mappák időszakos tömörítése
– levelek külön mappákba mozgatása (azok is 2GB limittel élnek…)

Vagy, használjunk olyan levelezőprogramot, amit ez a probléma nem érint.
Sajnos ugyanezen nevetséges limit megtalálható az Outlook-ban is, még a 2003-as verzióban is, ha a 97-2002-es PST (a nem unicode-os) formátumot használjuk.
http://support.microsoft.com/?scid=288283
Itt talán annyival rosszabb a helyzet, hogy mivel a PST egy darab fájl és abban tárolódik az összes mappa a tartalmával együtt, nem segít rajtunk, ha külön mappába teszünk bizonyos leveleket. Itt a külön PST vagy archivum (szintén PST) a megoldás, de persze minden külön PST fájlnál él a 2GB-s limit…

Egyenlőre úgy tűnik, hogy az MS részről csak az Outlook-nak a 2003-as verziója felel meg, de csak akkor, ha az új Unicode-os PST formátumot használjuk (alapértelmezés). Ez állítólag 20GB-ig van “hitelesítve”. Valaki próbálja ki… Köszi.
http://support.microsoft.com/?scid=830336

A PST limitációról még egy kicsit. Egy mappában “csak” 16.000 levél lehet. Ez soknak tűnik, de például az én bugtraq achivumomban ennél több levél van. Természetesen nem PST-ben…
http://support.microsoft.com/?scid=149217

Szóval akár Outlook-ot, akár Outlook Express-t használunk, mindenképpen cumizunk valami miatt. Apropó, miért is nem tud a Microsoft két “tré” levelezőkliens helyett egy jót fejleszteni???

És, ha már itt vagyunk, térjünk rá a Microsoft vállalati levelezőrendszerére, az Exchange-re. Az ember azt hinné, hogy jobb a helyzet, de sajnos azért annyira mégsem.
http://support.microsoft.com/?scid=143376
http://support.microsoft.com/?scid=828070
Itt 16GB a központi tároló maximális mérete. Ez annyiból “több”, hogy egy körlevél esetén maga a levél csak egyszer tárolódik és a címzetteknél csak a “link” jelenik meg az üzenetre, ezért egy 1MB-s levél 50 helyi címzettnek elküldve is csak 1MB-ot foglal el. De akkor is… 16GB ma már nem sok. Itt vállalatra kell gondolni, 100 felhasználóra leosztva ez már csak 160MB fejenként. Ezt nem sok, és karácsonykor a sok keresztül-kasul küldött 1MB-s mókás képekkel és exe-kkel jól meg is lehet tömni.

6 Responses to “Outlook Express 2GB korlát”

 1. Medovarszki says:

  Szánalom. Pont ezzel a problémával küzdök (na nem saját, hanem egy ismerősöm gépén), de még nem találtam olyan szoftvert, amivel sikerülne visszaállítani a “halott” levelezést. Pedig az illető ügyvéd, és “borzasztó fontos” levelek is benne rekedtek az 1,99 GB-os állományban. Ha valamelyik szoftverrel sikerrel járnék, majd jelzem.

 2. sedit says:

  Ha sikerül, akkor írd meg, légy szíves, mi a megoldás kulcsa, mert eddig azt sem tudtam, hogy létezik ez a korlát, és hogy ezért nem férek hozzá a beérkezett üzenetek mappában lévő leveleimhez. Így fel sem tudtam készülni előre, hogy megelőzzem…. Hogy törölhetnék belőlük, hogy megint működjön???? Ááááááááááá! HELP!!!

 3. Boleslav says:

  Sziasztok!

  Anyósom ma szaladt bele ebbe az ari kis csapdába. Holnap le kellene adni a terveit és ma kapott hozzá adatokat, egyszer csak hoppá… Ha sikerült valakinek, ne rejtse véka alá!

 4. Kipróbált says:

  Az első link segít. Csak arra kell figyelni hogy az ingyenes része csak megmutatja hogy mit tudna helyreállítani viszont nem állítja helyre. Ahhoz meg kell venni, vagy más módot kell keresni a program használhatóságára….

 5. Kilian says:

  Tisztelt kollégák!
  Amennyiben a levelező program nem dobott hátast, és a levelekhez hozzáfértek, csak több nem jön le, itt egy elegáns, és egyszerű megoldás:
  Helyi mappákon jobb gomb, új mappa. Adtok neki valami nevet, mondjuk ideiglenes, vagy valami hasonló, lényegtelen. A 2 GB-nál nagyobb mappát, amit úgy tudtok ellenőrizni, hogy a mappán az outlookban jobb gomb/tulajdonságok-ban megnézitek, és ki is másolhattok, na ott megnézitek melyik mappátok érte el a 2 GB-ot. Előnyben azok akik egyszerűen a beérkezett mappában tárolják a leveleket. Ott szépen ráálltok az első levélre, aztán lehúzzátok valameddiga csúszkát, kb középig, ott egy shift kíséretében kattintotok egyet valamelyik levélre, ezzel odáig minden levelet kijelöltetek. jobb gomb/levelek áthelyezése alatt megadjátok célnak az ideiglenes mappátokat. Ezután hosszas várakozás (p4 és alatti gépeknél nyugodta menjetek el cigizni…) után megkapjátok a leveleiteket. Ki van próbálva. Semmi program nem kell. Néha meg kell nézni, hogy a tároló fájl elérte e a kapacitása végét, és kivenni belőle a leveleket. Ennyi.

 6. maques says:

  Sajnos azért nem ilyen egyszerű a dolog.
  Outlook Expressnél az új mappa valóban új DBX-et hoz létre, de ha a korábbiban a 2GB-s határon áteső letöltött levél felülírta a levélindexet, akkor jó eséllyel csak a pár utolsó levelet látjuk, ebből adódóan nem lehet kijelölni a korábbiakat.
  Plusz, elméletben nem sérült/nagy DBX-nél is gyakran van, hogy egy kijelölés/átmásolás megáll valahol és akkor lehet bogarászni, hogy hol is tartottunk. Erre egy jó megoldás egy szabály létrehozása és lefuttatása, hogy pl. a 2009-es leveleket mozgassa át az újonnan létrehozott 2009-es mappába, stb., ez egész jól működik. Természetesen mindenféle hozzányúlás előtt erősen javasolt a teljes DBX mentés…

  Outlooknál viszont az “új mappa létrehozása” nem jó semmire, mert az ugyanabba a PST-be készül. Ott kell egy új PST-t létrehozni.

Leave a Reply