Archive for November, 2007

GYES

Thursday, November 22nd, 2007

Manó lassan két éves. Intézzünk ügyet Magyarországon – felkészülési rész (biztos lesz folytatása).

A GYES-hez szükséges “olvasnivaló“:
“A GYES iránti igényt – a 223/1998. (XII. 30.) Korm. rend. 1. számú melléklete szerinti – az “Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című formanyomtatvány és a 2. számú pótlap kitöltésével kell előterjeszteni. A
nagyszülőknek ugyanezt a formanyomtatványt és a 3. számú pótlapot kell kitölteniük.”

Kedves “magyarország.hu”!
Olyan bonyolult lenne a releváns dokumentumokat idelinkelni a dokumentumtárból?
Vagy önöknek is bonyolult megtalálni?
Merthogy tényleg nem egyszerű… Manuális kereséssel az ember kezdené a “G(y)” (mint GYES) vagy esetleg az “I” mint
“Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” alatt. De egyik sem lenne jó. A (részleges) helyes megoldás a “C(s)” szekció-ban található. Ő a “Családtámogatási ellátásokhoz igénybejelentés 1.” (PDF). Itt már nem vagyunk konzekvensek, a “GYES” elnevezés nem szerepel…

Azért csak részlegesen jó a “C(s)” megoldás, mert a kettes melléklet nem itt van, hanem a “G(y)” alatt, ő a:
Gyermekgondozási segély igénylése” címet kapta a szent keresztségben, XLS formátumú és a sokatmondó “data.xls” név alatt töltödik le…

Mi kell még hozzá:
Alap olvasnivaló “Mit kell a kérelemhez mellékelni?” szekciója.
Szintén szórakoztató, hogy a 11 db pont összevissza van, tehát vannak alapértelmezettek ami mindenkinek kell (személyi, születési anyakönyvi kivonat) és vannak az “egyediek” pl. gyám, nyugdíj meg olyanok amik az alapértelmezetten igénylendőkön felül kellhetnek (DVD nyelven szólva: “Bonus material/Extrák”).
Nem térek ki arra, hogy miért kell eredeti születési, meg házassági anyakönyvi kivonat.

Érdekes még a 11. pont:
“az igénylő számlavezető bankja által kiállított igazolást a számla fennállásáról, ha bankszámlaszámlára kérjük a gyermekgondozási segély folyósítását.”
Tehát nem elég bemondanom a számlaszámomat, hanem még menjek el nyilatkozatért a bankomba, hogy létezik a számlám? Viszek egy bankkivonatot, ha az nem elég jó nekik, akkor felőlem hozzák készpénzben. Az biztos gazdaságosabb nekik…

Folytatása jó eséllyel következik. Vagy kommentben, vagy külön…

Mi lenne, ha lehetne autót “másolni”?

Friday, November 9th, 2007

Tényleg, mi lenne, ha gyakorlatilag ingyen, technikailag lehetne autót másolni? Úgy, mint most újságot, könyvet, CD-t, DVD-t, kottát, zenét, filmet.
(Vagy számoljunk anyagárral, pl. az “autómásoló” gépbe bedobok egy zsák sörösdobozt, némi üveget, pár autógumit, meg még esetleg egy fél dácsiát és gombnyomás, némi szüttyögés meg áramfogyasztás után kiesne belőle egy ferrari…)

Persze nyilván az összes autógyár vagy azok jogi képviselete elkezdene hologramos matricákat árulni, hogy mégse legyen már az, hogy mindenkinek vagy ferrárija, lamborghinije, porschéje, bentley-e, mercédesze, úgy, hogy nem fizetett érte soktízmillió forintot (és akkor vámról, regisztrációs adóról, áfáról még nem is beszéltünk).

Vajon jogos lenne-e a képviseletek azon állítása, hogy minden “másolt” autó bevételkiesést jelent a gyártónak? És, hogy másolásvédett autó esetén ez a bevételkiesés (vagy legalábbis jó része) megmutatkozna a bevételekben?

Tegye fel a kezét aki nem másolna magának azonnal egy porsche-t… :-)

Mmkey? Értjük, hogy nagyjából mire gondolok?