Archive for September, 2006

Melyik PGP-t?

Thursday, September 28th, 2006

A eredetileg Philip Zimmerman által 1991 írt PGP freeware több generációt megért, többször tulajdonost váltott és funciókat adtak hozzá majd vettek el, hogy fizetős kiegészítőként lehessen eladni. Egyedi filozófiák léteznek, hogy melyik ingyenes PGP a legjobb és miért. A követkető összefoglaló a legnépszerűbb verziók rövid ismertetését tartalmazza.

A felsorolt PGP programok mindegyikének nyilvános a forráskódja, hogy független szakértők is átnézhessék, hogy nincs a programban “hátsó ajtó” melyen esetlegesen a szerző vagy “hivatalos szervek” tudomást szerezhetnének a “nem rájuk tartozó” dolgainkról. Letöltéskor mindig ellenőrizzük a program digitális aláírásának hitelességét.

PGP 2.6.2 (DOS/MacOS parancssori verzió) ingyenes/freeware: A minimalisták által karbantartott eredeti parancssoros PGP programnak a legbiztonságosabb a használata, bár nem a legkényelmesebb. Léteznek más fejlesztők által készített grafikus felületek melyek segítenek valamennyire, bár ezek használata értelemszerűen biztonsági veszélyekkel járhat.Mellesleg aki ezt használja, annak valószínüleg nem is hiányzik nagyon a grafikus felület. Előnyök: Nagyon biztonságos és kis program, parancssoros. Hátrány: Leírás kell a használatához, parancssoros. Elérhetőség: Archív weboldalak.

1996-ban Zimmerman társult a Viacrypt-tel, melynek neve később PGP Incorporated lett. 4.x és 5.x-es Windows kompatibilis PGP verziók készültek, de mérföldkő jelentőségű verzió csak azután készült, hogy Zimmerman 1997-ben eladta a PGP-t a Network Associates Incorporated (NAI/McAfee) vállalatnak.

A 6.5.8-as ingyenes/freeware (NAI) verzió tartalmazott beépülő modulokat Outlook, Outlook Express, Netscape és Eudora levelezőprogramokhoz. Elérhetőek voltak még egyéb levelezőkhöz, mint például Pegasus Mail vagy Bat!, más fejlesztők által készített ingyenes modulok is. Ez a verzió tartalmazott egy Virtual Private Network (VPN) modult is. Ez még pre Windows XP fejlesztés volt és ma már nem nagyon használják.

A 6.5.8-as verzió kiadása után a NAI úgy döntött, hogy többet nem publikálja a forráskódot. Zimmermann, aki konzultánsként dolgozott a NAI-nál, nem egyetértve a döntéssel otthagyta a céget. A 7.x-es verzió nem volt túl népszerű és a PGP iránti érdeklődés is lehervadt. Ezidőtájt egy független programozó Imad Faiad fogta magát és összetákolta saját verzióját különböző 6.x-es kiadások forráskódjaiból. Az eredmény a sikeres bár vitákra okot adó PGP “6.5.8 CKT” verzió lett.

A 6.5.8 CKT ingyenes/freeware (Windows 95/98/NT/2000/XP) Imad Faiad verzió:
Faiad készített több build-et a v6.5.8-ból, de a legnépszerűbb a 08-as build. Kijavította a digitális aláírás hibát, XP kompatibilissá tette és visszatett a programba PGP diszket — a 6.x-es verzióban megjelent diszk titkosító programot. Egyéb fejlesztéseket is hozzátett, például a nagyon nagy kulcsok használatának lehetőségét. A “CKT” jelentése “Cyber Knights Templar” (kibernetikus templomos lovag) és a NAI-s verzióktól történő megkülönböztetésre szolgál.

Miután a NAI eladta a PGP jogait a PGP Corporation-nek 2002-ben, Faiad-ot megkérték, hogy hagyja abba a fejlesztést. Zimmermann’s célja a forráskód mindenkori mellékelésével a biztonsági auditálás volt, nem pedig felhívás “konkurrens” termékek fejlesztésére. A mostanában mellékelt forráskód a fenti feltételeket tartalmazza.

A 6.5.8 CKT verzió széles körben használatos és sokan jobban szeretik mint a hivatalos verziókat, a Faiad által hozzátett fejlesztések miatt.
Előnyök: XP-kompatibilis, levelező modulukkal, VPN modul, PGP diszk, kijavított hibák, hosszú kulcsok támogatása.
Hátrányok: Páran úgy gondolják, nem célszerű “nem hivatalos” PGP verziót használni/támogatni.
Elérhetőség: Archív weboldalak, pl. Zedz.net.

Most Zimmermann tanácsadó a PGP Corporation-nél. Ezzel eljutunk a következő verzióhoz, kezdve a 8.x-szel, mely az első hivatalosan is Windows XP kompatibilis verzió.

A PGP Corp. 8.1-es (Windows* és MacOS alá) verziója:
A program maga eléggé hasonlít egy frissített 6.5.8-ra, de a levelező program modulok csak liszensz megvásárlásával használhatóak és a VPN modul is hiányzik. A PGP diszk helyett “PGP Whole Disk” (PGP teljes diszk) termék van, de ez szintén csak a liszenszelt verzióban. Nem Microsoft levelezőkhöz használhatóak a mások által fejlesztett modulok és a PGP diszkre is léteznek ingyenes altarnatívák. A 8.1-es verzió 2005 közepén népszerűségnek örvend.
Előnyök: Jól néz ki, javítások, XP kompatibilitás.
Hátrányok: A Microsoft levelezőket támogató modulok nem ingyenesek, bár egyéb levelezőkhöz írt modulok használhatóak vele.
Elérhetőség: Nem hivatalos archív weboldalak.

A legújabb “ingyenes/freeware” PGP verzió az írás idejekor a PGP Personal Desktop 9.x “próbaverzió”. A legszembetűnőbb változás a beépűlő modulok helyett az transzparens levél áteresztő (proxy). A proxy a megfelelő portokon működve a bejövő/kimenő leveleket automatikusan – és a levelezőklienstől függetlenül – kódolja/dekódolja. Ez a funkció 30 napig működik, utána (liszenszvásárlás hiányában) gyakorlatilag a fenti 8.1-es verzió tudásával lesz egyenértékű.

A 9.x-es verzió kicsit “kövérebb”, több mint 20MB szemben a 8.1-es 7MB-os méretével. A feljesztett kezelőfelület ellenére nem tűnik úgy hogy nagy népszerűségre tenne szert az ingyenes PGP használók táborában.

A PGP története is “megér egy misét”.
Philip Zimmerman anti-nukleáris aktivista 1991-ben írta meg – és tette ingyenesen elérhetővé (forráskóddal együtt) másoknak is. Abban az időben a 40-bites kódolás volt a “megengedett”, és a PGP-ben már a minimum is 128 bit volt. Ez nem igazán tetszett az amerikai kormánynak és 1993-ban titkosítási technológia exportkorlátozásának megsértése miatt indult vizsgálat célkeresztjében találta magát. A vizsgálat évekkel később a vádak ejtésével végződött, ha nem így lett volna, Zimmermannak még lenne pár száz leülendő éve. Azóta az exportkorlátozás is enyhült, bárhova lehet exportálni a technológiát, ha az helyileg engedélyezett.

Zimmermannak meggyűlt még a baja az általa használt RSA és IDEA algoritmusokkal, (a kezdeti saját fejlesztésű, kevéssé biztonságos Bass-O-Matic után) lévén mindkettő szabadalmaztatott technológia volt. Az IDEA tulajdonosai megértőbbek voltak, de az RSA kicsit komplikáltabb volt. A MIT, az RSA szabadalom részbeni tulajdonosának nem lett volna kifogása a felhasználás ellen, de ütközött az RSA Data Security Inc. érdekeivel. A szabadalmi jogok országonkénti különbözése miatt végül szétvált a PGP két verzióra, egy amerikaira, mely az RSAREF shareware crypto könyvtárat használta az RSA algoritmusok számolásakor és egy “international” (nemzetközi) verzióra, melynek fejlesztését Norvégiába “telepítették át” – (nem mintha egy internetes program fejlesztésénél a helyi hovatartozás gyakorlati jelentősége lenne, a jogin felül…)

Felhasznált források és hasznos linkek (angolul):
http://www.wisegeek.com/what-is-the-best-version-of-pgp.htm
http://www.wisegeek.com/what-is-pgp.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy

CD R-/+, avagy nem plussz a minusz…

Saturday, September 23rd, 2006

Az ember azt hinné, bármit etet meg a DVD irójával az jó.
Aztán pedig nem…

Néhány gondolatébresztő, mi is a különbség a R+ és a R- között.

A üres diszken lévő alapinformációk, – úgymint tracking, címzés és sebesség – egy DVD+R(W)-n sebesség és zajrezisztensebb kódolással, így pontosabban olvashatóan vannak jelen. Ezért a mastering is könyebb, de ez minket jellemzően most nem érdekel.

A fenti információk hibajavítókódolása is sokkal jobb a plusszos lemezeken, már ha hasonlítható a plusszos 31 bitre jutó 20 bites – teljes – hibajavítási információja a (zajra amúgy is érzékenyebb) minuszosnál lévő 192 bitre jutó összesen 48 bitre, ahol a 192 bitből 48 egyáltalán nem védett.

A Mt Raineres rendszerű RW+ rendszeben (MRW+), ha hiba lép fel a lemez írásakor/olvasásakor, akkor a hibás szektor automatikusan megjelölésre kerül és az adat – transzparensen – egy másik (jó) szektorba kerül.

Az alapinformációk tekintetében egy plusszos lemez több információval tud szolgálni a meghajtó felé (teljesítmény igény a hullámhosszhoz, induló lézer teljesítmény). Mindez négyszer letárolva négy különböző sebességhez. A minuszoson a meglévő információk csak egyszer vannak eltárolva. Értelemszerűen a plusszoson ezért ez egy kicsivel több helyet is foglal el.

Multisession esetében a minuszos diszken 32-96MB ill. 6-18MB veszteség lehet az első és a többi session-ök között, míg a plusszoson ez egységesen 2MB/session.

Bővebb technikai információt (angolul) és képeket lehet ezzel kapcsolatban találni az alábbi oldalon:
http://www.cdfreaks.com/article/113

faszom – command not understood

Saturday, September 23rd, 2006

Találtam egy jó (és megtörtént) esetről egy levelet.

A levelem dátuma 1999 december 21.-i, reggel 02:12.
Tárgya: “faszom – command not understood, avagy
amikor a főnök routert konfigurál…”

Egy Cisco hajnali konfigurálása során esett meg velem annó:

—-

BUROM001#sh dialer ?
interface Show dialer information on one interface
maps Show dialer maps

BUROM001#sh dialer int
% Incomplete command.

BUROM001#sh dialer int ?
BRI ISDN Basic Rate Interface

BUROM001#sh dialer int bri
% Incomplete command.

BUROM001#sh dialer int bri?
BRI

BUROM001#sh dialer int bri ?
BRI interface number

BUROM001#sh dialer int bri 0
% Incomplete command.

BUROM001#sh dialer int bri 0?
/

BUROM001#sh dialer int bri 0/0
^
% Invalid input detected at ‘^’ marker.

BUROM001#
BUROM001#
BUROM001# P I C S A !!!

Ha valakinek ez nem mond semmit, akkor ajánlom a “A programozó életútja” című leírást, különös tekintettel a “Vezérigazgató” szekcióra:

% letter
  letter: Command not found.
% mail To: ^X
^F ^C
% help mail
help: Command not found. 
% faszom!
!: Event unrecognized
% logout

Már megint szervercsere… II.

Saturday, September 23rd, 2006

Ugyanaz az ügyfél, ugyanolyan (új) szerver, másik telephely (de szokás szerint péntek délután/este).
Itt egy NetWare 4.11-es migrációja a feladat, viszonylag új a “régi” szerver is, 2*120-as diszkkel, itt (is) a Gigabit ethernet miatt kell hardvert cserélni.

Az új szervert a másik szerver migrációjának idején (üresen) kiszállítottuk, most visszakerült az is, mint detektáltam abban is Gigabyte GA-8I915ME-G alaplap van, aminek a chipset-jén SATA diszkekkel elhasal az ideata.ham NetWare 4.x-szel. (Ez már régebb óta így van, múlt héten rendeltem egy ilyen alaplapot az ideata.ham fejlesztőjének otthonra Orem-be, hogy legyen végre rá megoldás… :-)
Szóval gyorsan elszaladtunk még 2 db 200GB-s PATA diszkért mert már jellemzően csak SATA-kat tartunk raktáron. Ezért is jó lesz, ha az ideata “meggyógyul”…

Ez is egy hosszú életű NetWare 4.11, lassan 10 éves lesz, már több vas volt alatta cserélve. Legutoljára 2004 júliusában, ezért még újnak mondható.

A “bemosakodás” majd egy óra volt, és minthogy a régi szerveren már UDMA-ban ment az ideata.ham, úgy találtam, hogy a benne lévő két diszk mellé felrakva az egyik új diszket, a szerveren belüli másolás lesz a legfájdalommentesebb.
És így is lett! Soha nem volt még ilyen gyors migrációm.
Részletek:

kb. 17:00 – “bemosakodás”, BIOS setup, driverek másolása, DOS partició, stb.
17:41 – servermagic betölt, 20GB-s (9.7 használva) SYS másolása

17:50 – kész
17:51 – az új 200GB-s HDD-n az NW partíció maximalizálása
17:52 – új SYS átméretezése (40GB)
17:53 – USER volume másolása (80GB, kb. félig van adatokkal)
18:13 – új USER átméretezése (150GB-re)
18:14 – kész.
 … kis pihenés (mást is csinálok közben) …
18:32 – Új szerverben a HDD-k véglegesítése, DOS a
            D:-re, HDD-k felcímkézése, új ideata, LAN driver…
18:50 – server start, NW particiók tükrözése

Tükrözés kb. 20:35-re végzett a két 200GB-s diszkkel, közben foglalkoztam “lájtosan” az újabb gigabit kártya driver letöltésével és beállításával, “frissítettem” a TCPIP.NLM-et, mert nem akarta az IP-ket bind-olni a kártyákhoz, meg egyéb apróságokkal.

Kicsivel 10 után már az ügyfélnél a portással egyezkedtünk és az új szerver elhelyezésre lelt egy bukszus mellett…

Alaplapcsere

Sunday, September 17th, 2006

Nem nagy ügy, NetWare szerverben kipukkadt pár kondi, ki kell cserélni az alaplapot, mert sajnálatosan jellemző módon magyarországon kevesek szaladnak ilyenkor helyette rackbe szerelhető HP Proliant DL-t venni…

Kipukkadt kondenzátorok az alaplapon

 

Főleg a “history” miatt irok róla, meg azért, hogyha legközelebb kellenek a linkek, akkor egy helyen megtaláljam :-)

1997.05.22 install
1997.09.26 .
1999.02.23 AHA 1540->IDE
1999.10.04 HW migration
2001.03.24 SP
2003.05.20 HW migration (HDDs: 2*60GB) [+SP9]
2006.06.22 as check, btrieve reload – vol1 long name
2006.07.21 nw4sp9 reload, ds621, nls maintainance, add +5 user,
                Arcserve job, hw checkup: mb faulty [blownup elcos],
                no UW to upgrade for DDS5
2006.08.12 replace motherboard [blownup elco-s],
                newest ideata, tekram uw

Azt hiszem ez még 3.12-ként indult és később lett belőle 4.11 SB, de láthatóan, az operációs rendszer már pár éve “tartja magát”. Egy esetleges váltás nem csak kényelmetlenséggel, kieséssel és az abszolút szükséges költségekkel járna, hanem lenne pár “felesleges” kiadás, mint pl. egy Pervasive SQL platformváltás miatti költsége, ami csak a “régi” állapot új platformon történő megvalósításához kellene, tehát extra pénzért gyakorlatilag semmi plusszt nem jelentene (maximum gondban: “a régivel ez ment, most miért nem megy…”). Persze itt legalább van alternatíva. Ha valaki mondjuk Windows szerverről szeretne átállni bármi másra (pl. Linuxra), akkor nehezen találna rá Microsoft SQL kompatibilis terméket. Igy aztán lehetne az applikációját átfejlesztetni, ami – kényelmetlenség, kiesés és pénzkidobás – a köbön…

Vissza a szerverünkhöz, nézzük miket tettem vele:
Kapott egy Tekram UW390-U3W-as kontrollert az új DAT kezeléséhez (érdekes, hogy az új IBM DDS5-ök valamiért nem mennek NetWare alatt, de pl. a HP igen). Meglepő módon a legújabb NetWare driver nem az LSI (a chipset gyártója) vagy a Tekram oldalán van, hanem a Novell certified storage drivers oldalán. ArcServe megtalálja és boldogan él…

Elméletileg volt benne egy 3C90x, de ha már itt volt, gondoltam foglalkozok azzal, hogy az alaplapi kontrollert beüzemelem. Ez egy ASUS P4V800D-X VIA-s chipsettel, 6102-es Rhine II LOM (LAN-On-Motherboard) kontrollerrel.
Eltart egy ideig a keresés, de aztán úgy vélem megtalálom a “legjobb” drivert. Ez megy 6102-vel is. A viaarena-n van direkt 6102-es driver, de az régebbi.
Megy gond nélkül.

És a hab a tortán. Az “ideata.ham”. Sajnos mindíg akkor tudok ezzel foglalkozni, amikor tényleges munka van, de érthető módon a valós élet produkálja a jó példákat.
Szóval itt (is) gond van vele, nevezetesen hiába tud az alaplap UDMA/133-at (UDMA-6) és a diszkek UDMA/100-at (UDMA-5), a driver nem “látja” őket UDMA-5 képesnek, csak 2-nek (UDMA/33).
A fejlesztőnek küldött screenshotok, logok és pár levélcsere a után kiderül, hogy az a gond, hogy annó voltak valami chipsetek, ahol hiába tudta a nagyobb sebességet az alaplap és a HDD, akkor is gond volt és most így, ha a drive azt mondja, hogy ő Multiword DMA-ra van állitva, akkor ilyenkor leveszi az UDMA sebességet.
Megállapodtunk abban, hogy ez már nem kell, vagy legalábbis legyen valamilyen opció ennek ki/be kapcsolására.

Kaptam új ideata.ham drivert, /c6-os opcióval elméletileg ki lehet kapcsolni azt, hogy leváltson, nem is irja ki, hogy levált, csak azt, hogy “Current 5, Supported 2”. Aztán a /info /? is azt mondja, hogy “2”, a start és mount eredmények ugyanazok lettek, bár ilyen “rövid távon” lehet, hogy nem is érzékelhető.
Még futok egy kört, aztán akármi lesz, igy marad, mert legalább megy és nem PIO-val, hanem UDMA(2)-vel.
Továbbá megtudom még, hogy nem a driver (hanem a BIOS) feladata “felhúzni” magasabb DMA-ba a rendszert, ha az a támogatotthoz képest alacsony. Valahol érthető, de pl. a linux felhúzza és a felhasználót kevéssé érdekli, hogy kinek a feladata, neki az kell, hogy menjen a rendszere…

Kaptam “mégújabb” drivert, de egyenlőre nem tudom kipróbálni, mert az ügyfél visszakapta a szervert, és élő rendszeren kevésbé szeretek kísérletezni. Távolról még kevésbé…