Archive for August, 2006

Már megint szervercsere…

Tuesday, August 1st, 2006

Viszonylag gyakran van (átlegemberhez képest), hogy szervert cserélek. Nem sajátot, ügyfelekét. És jellemzően NetWare szerverekről van szó, 3.x, 4.x, esetleg magasabb verzió.
A feladat mindig ugyanaz – új vason a régi operációs rendszer, adatokkal együtt elinduljon és menjen, lehetőleg jobban mint előtte -, de a cumilehetőségek nagyon változatosak a végtelen számú halmazból.
Természetesen az ilyen migrációk hétvégi “szórakozások”, jó esetben péntek este lehet hozzákezdeni (mint most is).

Az aktuális egy NetWare 4.10-es. Szoktam csinálni egy history.txt-t, hogy lehessen látni a szerverek élettörténetét, mert szokott lennie nekik…
A mostanié kb. így néz ki:

1997.05.17 install
1999.09.09 hdd expansion
2003.08.26 new server, scsi subsystem
2003.11.21 gigabit tries, part II.
2005.07.22 replace 2*36GB UW SCSI to 2*200GB IDE

Már 2003-ban egy viszonylag jó konfigurációt tettünk le, amiben aztán kb. egy éve bekerült két “nagy” HDD, de a nem alaplapi Gigabit adapterek nem voltak túl nyerőek egyrészt a 32-bit limitáció miatti 400MBps-sel, illetve a “beteg” driverek miatt. Remélhetőleg ez most az alaplapi (Realtek 8169) Gigabit adapterrel jó lesz. Elsőnek oda is adtuk tesztre, azon jó volt minden…

Most visszakaptam péntek este a “régi” szerverrel együtt, hogy az adatok átvándorlása az új szerverre létrejöjjön az én közreműködésemmel.

Elsőnek LAN-on keresztül próbálkoztam, de úgy tűnt, hogy a Gigabit adapter DOS drivere nem áll a helyzet magaslatán.
Sebaj, tegyünk bele egy 3Com-ot.
Hmm, doboz zárva… (Kulcs megkeres, megtalál, 3Com betesz)
ServerMagic remote copy igy is elhasal a másolás végén, valami ellenőrzési hibával.
Másodszorra is. (Vrepair nem talált semmit.)
Na jó, régi szerverből egyik diszk kiszed (kis időtöltés normális csavarhúzó keresésével), új szerverbe átrak, smagic elindit, másolás sikeres.
Új diszk ugyanakkora, de a DOS-os partciót nagyobbra vettem, igy a harmadik volume nem fér rá az új particióra. Sebaj, második kicsit kisebbre vesz. Itt kis cumi, mert rosszul értelmezem a “resize by moving right/left boundary”-t (utólag már értem, de legközelebb biztos megint becumizom).

Kis idő elteltével azért összeáll a kép, elindul az új szerver, volume átnevezések és tükrözés beállítása is megvan, márcsak a második kártyát kell beállitani, meg megnézni, hogy kb. megvan-e minden. Éjfélkor már megy a mirror, vélhetőleg 2 környékén végez. Ezt már nem várom meg.

Vasárnap visszaviszem a szervert, elindul, minden jónak tűnik, telephelyek is előjönnek, idő és DS szinkron is ok.

Hétfőn még kis távoli admin, az egyik kártyáról “lemaradt” az ip, igy nem tudott szegény IP-t routolni, amúgy megy a Gigabit, mindenki boldog, főleg én.

Ma (kedd), még mindig megy…

Szóval nem kell lemondani még egy NetWare 4.10-ről sem, Pentium 4, 1GB RAM, 2*200GB (ideata.ham) merevlemez, egy (Realtek 8169) Gigabit és egy (3Com 3C90x) 10/100-as kártyával kiszolgál több mint 100 felhasználót még egy ideig…

Most lassan megyek, következő (ma éjszakai) projekt egy NetWare 3.12 –> Debian (Mars-NWE) migráció lesz, vagy legalábbis annak előkészitése…