Archive for February, 2006

Állam

Wednesday, February 22nd, 2006

Miért van az, hogy pl. azt, hogy új lakást vettem, gond nélkül “elhiszi” az “állam”, míg azt, hogy gyerekem született azt 3 különböző helyen tucatnyi papírral, napokon keresztül kell intézni. Értsd: az illetékről jön a csekk, a GYES, TGYÁS meg egyéb mittoménmikért meg egy komplett akadályversenyt kell végigélvezni.
És miért kell mindenből eredeti mindenhová? Mert az anyakönyv hátára pecsételik, hogy jelentkeztem a GYES (stb.)-ért? Megjegyzem, ha “elveszett” és kérek újat, annak a hátán ez nem lesz rajta… Ha már itt vagyunk, ha valaki házassági anyakönyvi kivonatot szeretne, mert nincs meg, akkor hivatkozzon arra, hogy gyereke fog születni [3 hónapon belül], mert akkor ingyen van. Célszerű, ha a férfi megy be, rajta nem kell látszania semminek :-)

A TGYÁS-t az OEP-hez kell vinni, Családi pótlékkal és Anyasági Támogatásért az Államkincstárnál kell házalni.

Az Államkincstár weboldalán hamarabb megtalálni a “Magyarország Albániával szembeni követelése” című dokumentumot, mint az általunk keresett információkat, ezért itt összefoglalom, hogy hova kell menni és mit kell vinni:
Van egy GYIK ami a főoldalról nem elérhető, így nem is csodálkozom, hogy főleg a családtámogatással kapcsolatosak a “leggyakrabban érkezett kérdések“…
Itt elrejtve megtalálható a címük (1134 Budapest, Lőportár u. 3/B.) és a nyitvatartásuk is. (Egyéb cimek vidékieknek is)
(Akad egy pár hiba is a weboldalon, pl.: http://www.ahh.gov.hu/file/kincstar/szervezet/terigcimek/ – Eredménye: “Forbidden – You don’t have permission to access /file/kincstar/szervezet/terigcimek/ on this server” és http://www.allamkincstar.gov.hu/kincstar/ugyfelfogadas Eredménye: “Ügyfélfogadás rendje – feltöltés alatt”. Ezt jeleztem is feléjük, ha már nincs hiba, akkor kijavították.)

Államkincstárhoz ezek a – internetes dokumentumtárból beszerezhető – nyomtatványok kellenek:
Családtámogatási ellátásokhoz igénybejelentés 1.
Családi pótlék igénylése [1. pótlap]
Családi pótlék közös szülői igénylése
Anyasági támogatás igénylése [5. pótlap]

Plussz: mit kell vinni? – mindent. Feleség kórházi zárójelentése. (Nem elég az élő gyerek, az asszonynak is élve kell elhagynia a kórházat. Tekintve a kórházi állapotokat, jogos az aggály…)

Fentieket letöltöm az internetről, kitöltöm, kinyomtatom (hajrá erdőirtás), ügyintéző először aggódik, de nem derül ki, hogy miért, majd a mellékelt okmányokat (születési anyakönyvi kivonat, személyi, zárójelentés, stb.) mellétéve végigellenőrzi, hogy jók-e az adatok. Okmányokról másolat készül, aztán gondolom valahol, valaki beírja valami gépbe…
Miért nincs egy online adatbázis amiben “minden” benne van? Értem én a mindenféle adatbiztos aggályait, de a jelenlegi rendszer (nem léte) a bűnözőt védi és a káoszt támogatja, plussz a “normális” ember issza a levét és fizeti az extra felesleges munka költségeit.
Az amerikai vízumigényemet annó interneten tudtam kitölteni (bekerült az adatbázisukba – érted, megspórolták maguknak az adatrögzítést és mindenki boldog volt).

Szerencsére lendületesen áthaladtunk azon a ponton is, hogy a feleségem anyukájának neve a személyiében rosszul, nem “th”-ra, hanem csak “t”-re végződően szerepel. Itt akadtunk le előszőr, merthogy én az igénylőlapra “jól” irtam, az ügyintéző [bonyolító(?)] elkezdte, hogy a “személyiben nem ez szerepel”. Itt megmutattam a lakcímkártyát, amin szintén jól volt írva és felajánlottam, hogy kérésére bármelyik papírt hajlandó vagyok átírni (a személyit is) arra amit ő szeretne. Itt megjegyezném, hogy a személyiben történő irkálás okirathamisításnak minősül – ha bizonyítható. És hiába az orra előtt csinálom, és feljelent és meg is várom a rendőrőket, ha a bíróság előtt szemrebbenés nélkül állítom, hogy már úgy volt, ő hiába állítja, hogy nem, az 1-1. (bizonyíték hiánya). Előtted van ugye, hogy amikor lakásbetörés meg autolopási ügyeket lezárnak 30-60 napokon belül [tettes ismeretlen], akkor a rendőrök a laborban radiokarbonos kormeghatározást csinálnak a személyi tintáján…  :-)

Mellesleg a hugom az útlevelébe olyan amerikai vízumot kapott, amin az van, hogy ő “Male”, azaz hímnemű… Érted, a hugom…
Ja, és nem foglalkozott vele senki, simán beengedték, meg ki is…

TGYÁS intézése, normál esetben a Teve utcában. Február 6-tól átmenetileg az OEP (1139 Váci u. 73/a) épületében történik. Ez nincs tőle messze, de pl. a webre kiírhatták volna…
A 10 ablaknál mindenhol vannak, heteske hátatfordítva az ügyfeleknek jóízűen és hosszasan traccsol mögötte két emberrel. A 10-es ablaknál leadom a hiánypótlást (feleségem zárójelentése), de azért rákérdeztem, hogy “A 7.-es ablaknál a hölgy szabadságon van?”. Értetlen nézés. “Merthogy hátatfordítva beszélget már vagy 10 perce…”. Értetlen nézés + pislogás. “Maguk helyette dolgoznak…” – próbáltam magyarázni, de aztán inkább hagytam dolgozni. Azt nem is említettem, hogy közalkalmazottként az állampolgárok (így én is) biztosítják a jövedelmét.


Heteske háttal A többiek dolgoznak