Archive for the ‘Magyarország te csodás’ Category

Akasztófajáték…

Monday, December 6th, 2010

… avagy az ékezet még mindíg probléma (a harmadik évezredben)… 
(lásd még korábbi post)

Milyen gáz lenne, ha a fent szereplő, könnyen leírható mostani helyett mondjuk az “Árvíztűrő Tükörfúrógép Rt.” lenne a terem szponzora…

Persze, biztos azért nem tudták “megpatchelni” a “p_nzt_rg_p”-et, mert akkor nem lenne APEH kompatibilis…
Mert az alábbi nyilván az…:

Persze alulról a harmadik sorból hozzáértő számára az derül ki, hogy a tulajdonos két földönkívüli, akik leszálltak az űrhajójukkal, mely rendelkezik APEH-ellenőr megsemmisítővel is, így vélhetően nem aggódnak nagyon…

Egészségügy

Friday, March 7th, 2008

Abban Magyarországon mindenki egyetért, hogy az egészségüggyel gondok vannak.
A részletekben már nem feltétlenül, én nem is kívánom most a pénzügyi vagy politikai aspektusait feszegetni.

Hanem van még itt egy olyan komponens, ami független a fenti kettőtől.
Az emberi hozzáállás. Megpróbálom illusztrálni néhány rövid történeten keresztül.

Jön a második manó.
Már az elején eldöntöttük, hogy nem lesz “szúrás”.
20.000 ft, nem lehet pénzkérdés, mások ugyanennyit elköltenek egészségük rongálására (lásd korábbi “cigis” bejegyzés), tehát elmegyünk a “maszek” (Czeizel féle, Bolgárkerék utcai) 4-markeres tesztre.
Kedvesek. Kultúrált körülmények. Nincs várakozás. A Wolfson Institute-től pár napon belül megjön az eredmény, ami 1:1600-as (0.0625%) valószínűséget állapít meg. Ez több mint jó, hiszen az “alapértelmezett” esély 37 éves kornál 1:200, de még 20 éves kornál is “csak” 1:1450. (Teljes táblázat itt)

Közben megy az “állami” procedúra is. A második AFP eredménye alacsony lett, de ez sokáig nem derül ki, mert az eredményt Isaszegre küldik (?). Utánjárás után sikerül elfaxoltatni az eredményt.
Az AFP vizsgálatnak semmi jelentősége nincs, főleg, hogy van kíváló 4-markeres tesztünk, de a nőgyógyász “default”-ból, vagy felelősségátruházási okokból elutal “állami” genetikai tanácsadásra. (Bővebb információ AFP-ről meg úgy általában)

Jó, menjünk el.
Telefonon felveszik az adatokat és adnak egy időpontot.  (Genetikai Tanácsadó, 1088 Budapest, Baross u. 27.)
Odamegyünk az adott nap az adott idő előtt. Az időpontunk (10:30) azért egy pár perccel elmúlik, mire behívnak, de ez még belefér. Kicsit lehetnének udvariasabbak (pl. köszönés), meg mindenkinek (tehát nekik is)jó lenne, ha az alapvetően felmerülő kérdésekre a válaszok ki lennének írva.
Még két adatot meg kell adni (amit amúgy telefonon is meglehetett volna oldani), egyik az apuka foglakozása – amit azért nem értek annyira, nyilván, ha uránbányász akkor érdekes lehet, de amúgy szerintem már az sokkal érdekesebb, ha Budapesten lakik (értsd: légszennyezettség). Ez pár perc volt, erősen felfelé kerekítve is maximum 5 perc.
Utána kb. délig semmit nem csinálunk, csak várunk a folyosón másfél órát, többedmagunkkal. Ekkor végre megjelenik a hívószám az ultrahangra. Ez nem tart tovább 10, max 15 percnél, de jó, legyen 20 perc. Verbális eredmény azonnal van, de ennek dokumentálására még egy órát várni kell
Közben erősen érlelődik bennem a gondolat, hogy megkérdezem, hogy a nettó maximum félórás vizsgálatért miért esik ki egy ember (meg az esetleges kísérője) majdnem háromórai GDP-je. (Nem is számítva a parkolási díjat…).
És végre bejutunk. Szimpatikus fiatalember, közli, hogy az UH jó lett, de az AFP miatt (meg úgy általában) javasolja a magzatvíz mintavételt (a “megszúrás”). Mondjuk, hogy van 4-markeres tesztünk. Miért nem ezzel kezdtük… Nem mintha számítana, mert az sem 100%-os. Igen tudjuk. De az esély, hogy nincs probléma az 1:1600-hoz, szemben azzal az 1:100-as számmal ami a magzatvíz-mintavétel folyományaként előforduló magzatelhalálozás arányszáma. Erm… Izé, hát igazunk van. Akkor viszlát. Jó, de búcsúzóul még had kérdezzem meg, hogy miért kellett kettő és háromnegyed órát egy 20-perces (max. félórás) vizsgálat miatt itt lennünk? Hát, izé, sokan vannak… Ez nem jó válasz – mondom. Ha időpontra rendelnek, akkor azt úgy kell, hogy a következő időpontig le is menjen az a csapat aki oda van rendelve. Nyilván előfordulhatnak kis csúszások, de ez már nem az. Nem jutunk egyről a kettőre, meghallgatom azt, hogy ez egy 80.000 ft-os vizsgálat, amit TB támogatással ingyen elvégeznek nekünk (kösz nem), meg azt, hogy a Schöpf-méreiben ugyanezt a szekciót bezárták, ezért vannak sokan, de nem kapok választ a fenti, egyszerű kérdésemre.
Ez idő alatt szóbe elegyedtünk másokkal is, az egyik kismama előadta, hogy neki sajnos probléma van, de ezt itt nem vették észre, csak a 4d-s “maszek” ultrahangon. Sőt, amikor először itt volt, az itten UH-s “hölgy” tekintettel arra, hogy 40 év körüli volt és már volt gyereke, azzal “köszöntötte”, hogy “minek magának gyerek”…
Tényeg, nincs ilyenkor “panaszkönyv”?
A fenti két példán látszik, hogy mi a különbség. És nem válasz az, hogy ez azért van, mert az “állami ellátás” ingyenes, mert nem az. Csak nem látszik, hogy fizetünk érte, és így is kezelnek minket (tisztelet a kivételnek).

Még egy ilyen példa.
Első szülés (Margit korház), császármetszés. Aki nem tudná, ez a hasi műtétek legbonyolultabbika és szigorúan tilos utána emelni vagy megerőltető tevékenységet végezni.
Jönnénk el korházból. Kismama bőröndje becsomagolva. Kérdezi ügyeletes nővért, hogy bejöhet-e a férje kivinni a bőröndöt. A válasz “nem jöhet be férfi”. Akkor segítene kivinni? “Nem azért vagyok itt”.
Ha nem utólag tudom meg, akkor most priuszom lenne bántalmazásért.
Olyan bonyolult lenne segítőkészen hozzáállni pláne ilyen emberi dolgoknál, mint egészségügy?

És, hogy a végén összekössem a két utolsó bejegyzést:
Aki egészségügyben bármilyen területen dohányzik, az nem oda való.
Ugyanez vonatkozik persze a nevelésre is (bölcsőde, ovóda, iskola, stb.)

Szemétország

Friday, March 7th, 2008

Kilépek ajtón, egy lány megy előttem.
Cigizik.
Hirtelen “végez”, és nagy ívben, hátra sem nézve a lábam elé hajítja a csikket.
Ha lehülyetaplópicsázom, akkor vajon jogosan sértődik meg?

Egyszerűen nem értem miért kell ezt csinálni.
Már a cigizésnél kezdődik a dolog, ami egyszerűsítve azt jelenti, hogy pénzt költök az egészségem rongálására, de mindezek tetejében még bunkó paraszt állat módon szemetelek is.
Vajon, ha egy nap a “kedves dohányzó” egy köbméter csikket találna az ajtaja előtt, vagy a lakásában, akkor elgondolkodna, hogy mi történik egy eldobott csikkel?
(És akkor nem is beszéltem arról, hogy amikor robógóztam, volt olyan, hogy kihajították előttem a csikket a kocsiból – ez kb. olyan mintha fejbelőnének egy égő csikkel. Nagy élmény. Kívánom mindenkinek aki ilyet csinál…)

Persze nem csak csikkeket dobálnak el az okosok, sörös, kólásdoboz, zacskók, zsebkendők, stb. hevernek szanaszét amerre jár az ember. Elmentem a rendelőhöz, előtte egy árok, na mi van benne? Igen. Csikk, pálinkásüveg, egyéb szemét. Hihetetlen.
 Egy főváros általában szemetesebb mint pl. a kertvárosi részei, de meg kell nézni egy osztrák vagy német nagyváros kertvárosát, szembetűnő a különbség.
És arra, hogy szemetes, koszos a város sok mindent lehet mondani “kifogásként”, csak azt nem, hogy ez az alacsony életszínvonal meg szegénység meg ilyesmi miatt van. Olyan, hogy “megélhetési szemetelés” tudtommal nincs, ez a kultúra, illem és intelligenciaszint alacsony mivoltát jelzi.
Én bevezetném a csikkdíjat (dobozdíj, stb.), így, ha mást nem, akkor az eldobott csikkeket a hajléktalanok válthatnák be, ami két kérdést is megoldana egyszerre.

És/vagy: Szingapúri példa.
Csikk vagy hasonló “kis szemét” (buszjegy, cukorpapír, gyufaszál) eldobása, elsőre: 1000 szingapúri dollár (kb. 100.000 ft) plussz szemetelési tanácsadáson történő részvétel. Ha delikvens “tovább játszik”, akkor 2000 dollár, plussz közmunka. (http://www.singapore-window.org/sw01/011223af.htm)
Magyar verzióban is meg lehetne oldani, két közterület felügyelő, esetleg egy “külső” tanú, gyorsított eljárás, nem fizetés esetén fizetésből letiltás vagy ingatlanra terhelés (plussz költségekkel és kamatokkal együtt), ha egyik sem megoldható, akkor közmunka és/vagy elzárás, de úgy, hogy delikvens fedezi az összes felmerült költségeit. Ha nem hajlandó dolgozni és nem is hoz neki enni senki, akkor éhenhal, csá.

Ja kérem, hogy félünk a radikális de hatékony eszközökhöz nyúlni, mert csökkenne a népszerűségünk?
Nem biztos. Ünnepélyesen megígérem, hogy 3 választási cikluson keresztül arra fogok szavazni, aki ezt bevezeti…

Addig is maradunk egy szemét-ország…

A “Not my problem” compo, 2008 januári nyertese…

Friday, January 25th, 2008

GYES

Thursday, November 22nd, 2007

Manó lassan két éves. Intézzünk ügyet Magyarországon – felkészülési rész (biztos lesz folytatása).

A GYES-hez szükséges “olvasnivaló“:
“A GYES iránti igényt – a 223/1998. (XII. 30.) Korm. rend. 1. számú melléklete szerinti – az “Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című formanyomtatvány és a 2. számú pótlap kitöltésével kell előterjeszteni. A
nagyszülőknek ugyanezt a formanyomtatványt és a 3. számú pótlapot kell kitölteniük.”

Kedves “magyarország.hu”!
Olyan bonyolult lenne a releváns dokumentumokat idelinkelni a dokumentumtárból?
Vagy önöknek is bonyolult megtalálni?
Merthogy tényleg nem egyszerű… Manuális kereséssel az ember kezdené a “G(y)” (mint GYES) vagy esetleg az “I” mint
“Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” alatt. De egyik sem lenne jó. A (részleges) helyes megoldás a “C(s)” szekció-ban található. Ő a “Családtámogatási ellátásokhoz igénybejelentés 1.” (PDF). Itt már nem vagyunk konzekvensek, a “GYES” elnevezés nem szerepel…

Azért csak részlegesen jó a “C(s)” megoldás, mert a kettes melléklet nem itt van, hanem a “G(y)” alatt, ő a:
Gyermekgondozási segély igénylése” címet kapta a szent keresztségben, XLS formátumú és a sokatmondó “data.xls” név alatt töltödik le…

Mi kell még hozzá:
Alap olvasnivaló “Mit kell a kérelemhez mellékelni?” szekciója.
Szintén szórakoztató, hogy a 11 db pont összevissza van, tehát vannak alapértelmezettek ami mindenkinek kell (személyi, születési anyakönyvi kivonat) és vannak az “egyediek” pl. gyám, nyugdíj meg olyanok amik az alapértelmezetten igénylendőkön felül kellhetnek (DVD nyelven szólva: “Bonus material/Extrák”).
Nem térek ki arra, hogy miért kell eredeti születési, meg házassági anyakönyvi kivonat.

Érdekes még a 11. pont:
“az igénylő számlavezető bankja által kiállított igazolást a számla fennállásáról, ha bankszámlaszámlára kérjük a gyermekgondozási segély folyósítását.”
Tehát nem elég bemondanom a számlaszámomat, hanem még menjek el nyilatkozatért a bankomba, hogy létezik a számlám? Viszek egy bankkivonatot, ha az nem elég jó nekik, akkor felőlem hozzák készpénzben. Az biztos gazdaságosabb nekik…

Folytatása jó eséllyel következik. Vagy kommentben, vagy külön…

Mi lenne, ha lehetne autót “másolni”?

Friday, November 9th, 2007

Tényleg, mi lenne, ha gyakorlatilag ingyen, technikailag lehetne autót másolni? Úgy, mint most újságot, könyvet, CD-t, DVD-t, kottát, zenét, filmet.
(Vagy számoljunk anyagárral, pl. az “autómásoló” gépbe bedobok egy zsák sörösdobozt, némi üveget, pár autógumit, meg még esetleg egy fél dácsiát és gombnyomás, némi szüttyögés meg áramfogyasztás után kiesne belőle egy ferrari…)

Persze nyilván az összes autógyár vagy azok jogi képviselete elkezdene hologramos matricákat árulni, hogy mégse legyen már az, hogy mindenkinek vagy ferrárija, lamborghinije, porschéje, bentley-e, mercédesze, úgy, hogy nem fizetett érte soktízmillió forintot (és akkor vámról, regisztrációs adóról, áfáról még nem is beszéltünk).

Vajon jogos lenne-e a képviseletek azon állítása, hogy minden “másolt” autó bevételkiesést jelent a gyártónak? És, hogy másolásvédett autó esetén ez a bevételkiesés (vagy legalábbis jó része) megmutatkozna a bevételekben?

Tegye fel a kezét aki nem másolna magának azonnal egy porsche-t… :-)

Mmkey? Értjük, hogy nagyjából mire gondolok?

Nokia 9500 (és társai) unlock

Thursday, October 25th, 2007

Történt az, hogy 2 év után szolgáltatót váltottunk (Vodafone -> Pannon).
Szerettem volna, ha a Nokia 9500 Communicator-omat hivatalosan SIM kártyafüggetlenné teszik. Ezért tehát elfáradtam a West-Endbe lévő Vodafone kirendeltséghez, ahol kis várakozás után azt az információt kaptam, hogy ehhez bizony aláírási címpéldány kell (mert céges a telefon).

Ezt ott akkor is baromságnak gondoltam, mert bár mondhatni, hogy a szolgáltatófüggetlenítés határeset, de mégis inkább a telefon hardveréhez van több köze, hiszen nem kell ehhez semmifajta szolgáltatásnak meglennie a szolgáltatónál (amelyikhez a telefon simlock-olva van) és mindegy, hogy kitől van bele a SIM kártya. Tehát nem arról van szó, hogy emeltdíjas díjcsomagot szeretnék a telefonomhoz (értsd: inkább a telefonszámhoz) vagy még kérek 20 előfizetést vagy ilyesmi, hanem a szolgáltatást nem érintő, tisztán “hardveres” beavatkozásról van szó.
Onnantól kezdve, hogy ez telefont érintő “szervíz” és készpénzzel fizetek, nem értem miért kell bármiféle papír. Hiszen a telefont ledobhatom az emeletről, eladhatom, vehetek hozzá másik akkumulátort tehát szabadon rendelkezem vele így semmi értelme a szolgáltatófüggetlenítéshez papirokat kérni. (Nyílván a cégem felé lehet valami elszámolási kötelezettségem, de ehhez semmi köze a szolgáltatónak).

Meg persze elvihetem az “arab”-hoz is, hogy kódolja ki, de azzal az erővel már én is megcsinálhatom, akkor jobban érzem magam meg “olcsóbb” is.

Szóval miután tegnap a vodafone megszűnt számomra szolgáltatást nyújtani és még nem sikerült újra felkeresnem őket papírokkal felszerelkezve, reggelre kiégett a biztosítékom. Amúgy is volt még egy 3120-as amit ki kellett kódolni, ezt meg lehet tenni a http://unlock.nokiafree.org/ weboldalon. A 3120-ast 3100-ként kell kiválasztani és “GEN”-nek “Original”-t választani. További pár percembe telt, mire kiderítettem, hogy a listából nem választható 9500-ösnek mi a megfelelője. A megfejtés: ASIC-2. További megfejtések itt: http://www.nokia-tuning.net/index.php?s=asic

Minthogy asszem most bűncselekményt hajtottam végre, megyek és feljelentem magam.
De csak akkor, ha nincsenek sokan és nem kell hozzá aláírási címpéldány…

Balaton by night

Monday, September 17th, 2007

Pontosabban vihar előtt és naplemente közben…
Zamárdiból, Tihany felé.

Európa itt épül…

Friday, September 14th, 2007

…legalábbis lakópark formájában.

Kevésbé európai (balkáni) szemléletű olvasóknak is fontos jelentést hordoz.
Bal alsó sarok, kis piros felirat…

Árvíztűrő tükörfúrógép

Saturday, September 8th, 2007

Mindig ideges leszek, elszomorít, hánynom kell, stb., ha olyat látok, hogy egy bizonylaton még a harmadik évezred ellenére sem sikerül magyar ékezetes karaktereket értelmes módon megjeleníteni. Főképp, hogy én már 20 évvel ezelőtt(!) – igen, 1987-ben – EPSON, Olivetti és egyéb nyomtatók magyarításával is szórakoztam (értsd: megcsináltam), mindezt 40 kilobájt operatív memóriával rendelkező 3.5Mhz-es személyi számítógépen (gyengébbek kedvéért: Sinclair ZX Spectrum 48K), szoftveresen és EPROM-ba égethetően is, ingyen és gyakorlatilag nulla idő alatt.

Ptolemaiosz idejében, a krisztus előtt 196-ban kiadott rendelete gránitkőben meg bírt jelenni három írásmóddal is (Rosetta kő), ma meg még egy limitált készlettel sem bírunk el? Persze, ha ott valaki mondjuk a “két bagoly” hieroglifát “egyszerűsítette” volna egy kockával, vagy egy szögletes zárójellel (mindezt gránitban), akkor gondolom még aznap feláldozzák valami istenségnek… A régi szép idők… Hja, és akkor még unicode sem volt…

Tehát rosszul vagyok, amikor ilyet látok:

“minden megkezdett f’lóra 100,-Ft(]FA-val)”
“FIZET@S T]VOZ]SKOR A PARKOLó KIJ]RAT]N]L”
vagy
“\rz’s n’lküli parkoló !”
(Akkor már inkább legyen ékezetes karakterek nélkül az egész, tehát pl.: “Orzes nelkul”)

Magyarországon sajnos elég gyakran találkozom ilyenekkel, de az ilyesmi külföldön is előfordul. Álljon itt egy másik emlékezetes esetem, mely már régebben történt (2004 nyarán). Itt a görög nemzeti bank ATM-jének sikerült hasonlóan igénytelen módon kiállítani egy cetlit, melyen a fejléc, ami a cég nevét “hírdette” így nézett ki:

“EpNIKH TPAsEZA THt EqqAaOt”.
Pedig mennyivel szebb lett volna ez:
“ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”

Ugye? Vagy csak én vagyok túl igényes?